torsdag 9 augusti 2012

Trädgårdsvandring med Marks S-kvinnor

Efter sommaruppehåll var det åter dags för Marks S-kvinnor att träffas. Vi fick en genomgång i plantering (fröväxter) och visning av redskap som rekommenderas vid trädgårdsarbete. De som ville fick sedan plocka lite blommor att ta med sig hem (de skulle ju ändå till komposten).



Här kommer lite råd och tips som jag snappade upp:

1. Går utmärkt att använda mjölkkartonger att plantera i. Klipp ett mindre hål i hörnen, för att växterna skall kunna suga upp vatten underifrån.


2.Köp fröpåsar, märk upp kartongerna för vilken vecka växterna skall planteras. Sortera och placera dem i rätt kartong.
3. Det behövs ingen större åtgång på frön vid plantering (2st). Använd pincett vid förflyttning av blommor.
4. Använd lövkompost (i stället för bark). Bra för jorden. De som vi besökte hade inga större problem med ogräs. Lövkompostens förtjänst?
5. Vänta med att plantera ut växterna då de har vistas i växthus. Blommorna behöver kyla innan de planteras. Kommer de från växthus och ut direkt riskerar de att dö.
6. Bevattning. Här använde man en liten slang (som man kunde bära på) och vattnade varje blomma enskilt. Använder du en vattenspridare och har den på i t.ex. 20 minuter så är jorden fortfarande torr.
7. Problem med sniglar? I stället för kantsten har man här använt plankor och satt dit järntråd (kopplat till en transformator).


8. Problem med rådjur? Här och var hade man ställt ut burkar med vatten,ättiksprit och ett tredje innehåll men det fungerade si så där.
9. Kataloger från bl.a. Kivik.
10. Vid märkning av blommor använd gamla persienner. Kanske har du någon vän som skall byta persienner som har gått sönder? Se till att vara framme.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar