torsdag 16 juni 2016

Så här skulle jag vilja att mitt äldreboende såg ut

Ja, denna tanke har man lekt med många gånger under ens liv..."Om jag vore chef för ett äldreboende så skulle mitt boende se ut så här....".
Jag har jobbat i vården i över 20 år (i hemtjänsten, på servicehus, som personlig assistent, på gruppboenden för dem med funktionsnedsättning, äldreboenden o.s.v.). Så det är inte svårt att veta hur man själv skulle vilja ha det om....På mitt drömboende så skulle jag satsa mycket på sång o musik (karaoke, allsång o.s.v). Många av våra äldre älskar musik liksom vi!
När det gäller personalfrågorna så skulle jag satsa mycket på personalutveckling. Det är viktigt att man som personal känner att man växer i sin roll som undersköterska, vårdbiträde m.m. Något som jag också skulle ta vara på är var och ens specialisering (kvalitetssäkring). Själv är jag utbildad undersköterska med demensinriktning.
När det gäller arbetstiderna så skulle jag ha en personal som arbetade dag/kväll eller natt. Att jobba dagpass passar inte alla, detsamma gäller kvällar o.s.v. Det finns dem som gärna arbetar kvällar o.s.v.
Det finns också ett annat alternativ, skiftarbete d.v.s. att ena veckan arbetar man dag och den andra veckan kväll. I dagsläget är det många undersköterskor som arbetar dag, kväll, dag, kväll o.s.v. Att arbeta så i längden är inte hållbart. Det tär på kroppen och på sikt så kommer det med stor sannolikhet leda till sjukskrivningar. Nu vet jag att det är många som inte vill jobba så, men....
Det är min vision.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar